Bo på lantgård

Välkommen att ”Bo på Lantgård” i Larsbo!

Larsbo ligger i norra Uppland, ca 70 km norr om Uppsala, mitt i vallonbruksbygden.

Här erbjuder vi lantligt sommarboende för max 6 personer med självhushåll enligt konceptet ”Bo på Lantgård” i brygghuset samt bedriver KRAV-jordbruk med fårskötsel.

Vi välkomnar alla gäster som vill uppleva livet på en lantgård, promenera i våra vackra fårhagar, se fågellivet i sjön, göra utflykter i våra skogar eller besöka byns unika båtsmanstorp.

Välkommen att bo i vårt brygghus. Vi har på gården KRAV-märkt jordbruk med får, höns, kattor, hundar, vackra hagar omgärdade av gärdesgårdar, stora skogar och ett båtsmanstorp att promenera till. Vi bor mitt i vallonbruksbygden, nära Lövstabruk, Dannemora gruvor och Örbyhus slott med golf m.m. För barn finns Pettsons upptäckarverkstad, Furuvikparken och kustens vackra badstränder.

Det är 5 km till närmaste badsjö och ca 20 km till havet där man kan bada och fiska på sommaren. Vägarna här på trakten är bra med lite biltrafik så de är lämpliga för cykel utflykter.

Här finns vandringsleder till Vissomossen och vårt naturskyddsområde vid Djuparmossen och Jerkorsmyren där man kan se gamla vargfångstgropar, odlingsrösen, kolbottnar och en lada från 1700-talet m.m.

Vi kan rekommendera utflykter till vallonbruken Lövstabruk, Karlholmsbruk, Strömsbergs bruk och Tobo (där ni kan lyssna på konsert på Folkmusikinstitutet). Eller varför inte besöka nyckelharpsstämman i Österbybruk helgen före midsommar? Besök gärna www.vallonbruken.nu, där finns utförlig information om alla utflyktsmål och vad som händer där.

För att boka boende i brygghuset går det bra att ringa oss på 070 551 7823 eller 076 106 1013 eller fylla i kontaktformuläret längst ned på sidan.

”Bo på Lantgård” med självhushåll kostar 700 kr/dygn eller 4500 kr/vecka och är öppet april till oktober. För att bekräfta bokningen erläggs en bokningsavgift på 20% som ej återbetalas vid avbokningar senare än 2 veckor innan ankomstdag.
Sängkläder och handdukar kan hyras för 100 kr/person, och vill man inte själv stå för slutstädningen kostar det 1000 kr.

Sevärdheter och utflyktsmål

Gården och dess omgivningar

 1. Grillplats finns 300 meter sydöst om gården, på en höjd med utsikt över Larsbo by och ännu en intill Larsbosjön.
 2. Ca 700 meter norrut i en gammal timrad lada (vid Norrmyren) har vi ordnat en grillplats som kan användas vid dåligt väder.
 3. Norra Roslagens Båtsmanskompanis båtsmanstorp som finns här i Larsbo är unikt i sitt slag och måste ses. Det är vackert beläget i en skogsglänta 500 meter sydväst om byn.
 4. Odlingsladan byggd på 1600-talet ligger i vår fårhage, 400 meter österut. Titta noga till höger om foderhäcken så ser ni att man har ristat in hur många lass korn och råg man bärgat under ett antal år på 1700-talet.
 5. Två varggropar finns att beskåda om man åker upp efter skogsvägen och tar avtaget till vänster till vändplanen.
 6. Kolbottnar med rester av kolarkojorna, där man gjort kol till järnbruken på trakten, finns det gott om i våra skogar.

Utflyktsmål

 1. Cykeltur till Hillebola (10 km), ett gammalt järnbruk med litet bad i Strömarån.
 2. Cykeltur runt Orsbo (ca 15 km).
 3. Lövstabruk (15 km): ett mycket vackert vallonbruk med herrgård, parker, kyrka med den världsberömda Cahmanorgeln, turistinformation och guidade vandringar, barnens bruk (”Pettsons”), hantverk, värdshus, café m.m.
 4. Karlholmsbruk (20 km) med intakt gammal smedja.
 5. Tobo bruk (folkmusikinstitutet)
 6. Örbyhus slott (25 km) med golfklubb m.m.
 7. Dannemora gruvor (30 km).
 8. Österbybruk (30 km): herrgård med nyckelharpsstämma helgen före midsommar.
 9. Florarna (20 km): naturreservat.
 10. Hållnäskusten (20-30 km): klippkust med bad i sandvikar (t.ex. Ängskär), fiskelägen och naturreservat.
 11. Söderfors (35 km): levande järnbruk med Dalälvens naturreservat.
 12. Älvkarleö (35 km): vattenkraftverk och vacker natur.
 13. Furuvik (40 km): stor djur- och nöjespark.
 14. Upplandsleden: vandringsled, närmast vid Österlövsta kyrka (10 km).

Länkar

www.vallonbruken.nu
Här kan du läsa om alla utflyktsmål och arrangemang i trakten

WWW.hallnas.se
Hållnäshalvön med sitt kustlandskap

www.furuvik.se
Stor djur- och nöjespark

www.orbyhusgolf.se
Örbyhus golfklubb

www.tierp.se
Allt om Tierps kommun

www.soderfors.nu
Söderfors, ett bruk som överlevt nedläggningarna

www.osthammar.se
Östhammars kommun

www.alvkarleby.se
Älvkarleby kommun

www.uppsala.se
Uppsala stad

www.gavle.se
Gävle stad

www.stockholm.se
Stockholms stad