Kvarnen

1991 köptes en kvarn till gården för att kunna förädla säden till mjöl. Sedan dess har det producerats tonvis med KRAV-certifierat
mjöl på Larsbo

På våren sår vi ärtor, råg och vårvete som är obetat och odlas helt utan tillsatser av gifter eller kemisk gödning. Efter skörd skall säden torkas och rensas för att sedan malas till mjöl.

”Rent mjöl i påsen” har länge varit en slogan för mjöl som inte är besprutat, men vi skulle nog vilja påstå att det är tvärt om. Det är det konventionellt odlade och massproducerade mjölet som är så raffinerat att det är alltför rent mjöl i påsen. Dagens moderna kvarnar utsätter vetekornen för mer än två dussin olika processer innan de slutligen blir till vetemjöl.

Raffinering är en kemisk-teknisk reningsprocess för att förändra produkten så att den passar industrin. Det gör att mjölet knappast är naturligt längre. Vid raffineringen försvinner naturliga näringsämnen (vitaminer och mineraler) som sedan tillsätts syntetiskt för att kompensera förlusten av dem. Även askorbinsyra tillsätts för att bleka mjölet och ge det en vitare färg.

Finmalet rågmjöl

I mjölet du köper från oss får du bara den naturliga råvaran. Utan att något är borttaget eller tillsatt, och alla de naturliga vitaminerna och mineralerna är bevarade.

Vi maler själva alla mjölsorter som är fullkornsmjöl, samt ärtmjölet. Vetemjölet och rågsikten (båda sorterna är ett siktat mjöl) lämnar vi på malning till en KRAV-certifierad kvarn som har möjlighet att sikta det åt oss.

Eftersom vi varken tar bort kli, grodd eller oljan ur kärnan får vi ett fullkornsmjöl där alla vitaminer och mineraler är bevarade. Mjölet blir inte lika vitt som det massproducerade, men i gengäld får du en produkt som är lika bra för miljön som för din hälsa.

Ett obehandlat mjöl har kortare hållbarhetstid och vi maler därför mindre mängder vid varje tillfälle för att alltid ha ett så färskt mjöl som möjligt i våra hyllor.