Prislista mjöl & gryn

Öppet kl 9-19

Självbetjäning av mjöl, gryn och ägg är alltid öppet så du är välkommen in även om vi inte är där!

Vi använder inga tillsatser och allt är såklart KRAV-odlat! Betalning sker kontant i kakburken eller via Swish. Här hittar du olika sorters mjöl från grödor som vi själva odlat och malt på gården i vår kvarn.

Finmalet rågmjöl KRAV
Eldrimner certifierat mathantverk
1 kg 35: – 2 kg 60: –

Ett osiktat finmalet rågmjöl som vi själva odlat och malt på gården. Det är ett fullkornsmjöl som används till grovt matbröd, surdeg och knäckebröd. Rågmjöl kan med fördel skållas kvällen innan genom att man häller kokande vatten över mjölet så blir brödet saftigare. Råg är även gott att koka gröt på, blanda gärna hälften Finmalet rågmjöl och hälften Grovmalet rågmjöl för att få den bästa strukturen på gröten. 

Grahamsmjöl KRAV
Eldrimner certifierat mathantverk
1 kg 35: – 2 kg 60: –

Grahamsmjöl är en fullkornsprodukt, ett finmalet osiktat vetemjöl. Grahamsmjölet är malet på vete som är odlat på gården och lämpar sig för grovt bröd, och såklart till Grahamsbröd. Eller till pannkaka för en nyttigare och mer mättande maträtt.

Grovmalet vetemjöl KRAV
Eldrimner certifierat mathantverk
1 kg 35: – 2 kg 60: –

Ett osiktat vetemjöl som vi själva odlat och malt på gården. Innehåller mycket kostfiber, det grovmalda vetemjölet är ett fullkornsmjöl och innehåller både grodden och skalet från sädeskärnan. Grodd och skal innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler och är god mat för tjocktarmen. Detta är anledningen till att fullkornsmjöl anses mer hälsosamt än ett siktat mjöl.

Grovmalet rågmjöl KRAV
Eldrimner certifierat mathantverk
1 kg 35: – 2 kg 60: –

Grovt rågmjöl, fullkorn, som vi själva odlat och malt på gården. Används till grovt matbröd och surdeg. Den grova rågen fungerar extra bra som råg-surdegsgrund för att den inte renats lika noga som vanligt konventionellt rågmjöl, vilket i sin tur gör att jäsningsprocessen startar lite bättre.

Gula ärtor KRAV
1 kg 50: –

Torkade gula ärtor passar perfekt till ärtsoppa eller ärtbiffar!

Tillagning:
Skölj ärterna
Blötlägg i kallt vatten i ca 12 timmar och häll av vattnet
Koka i lättsaltat vatten på svag värme under lock i 1 timme

Havregryn KRAV
1 kg 56: – 2 kg 105: –

KRAV-havregryn, fullkorn! Goda till allehanda bakning och ljuvliga som gröt.

Hel råg (matråg) KRAV
1 kg 29: – 2 kg 52: –

Byt ut ris eller pasta mot fullkornsråg som gör tarmarna glada! Blötlägg i minst 4 timmar, ta bort sådant som flyter upp till ytan, skölj sedan tills vattnet är klart. Koka ca 45 – 60 minuter.

Hel vete (matvete) KRAV
1 kg 29: – 2 kg 52: –

Byt ut ris eller pasta mot fullkornsvete som gör tarmarna glada! Blötlägg i minst 4 timmar, ta bort sådant som flyter upp till ytan, skölj sedan tills vattnet är klart. Koka ca 45 – 60 minuter.

Larsborökt vetemjöl KRAV
Eldrimner certifierat mathantverk
0,5 kg 62:-

Ta bakningen, pizzan, paneringen eller såsen till nya höjder med vårat rökta vetemjöl! Det är kallrökt för att inte förlora bakegenskaper och används som en smaksättare till matbröd, pizza eller bullar. Bara fantasin sätter gränser. Vi rekommenderar att byta ut en tiondel av mjölet mot det rökta för att få smaken av vedugnsbakad slutprodukt. Vi har odlat vetet och rökt mjölet på gården. Förvara det rökta mjölet i en tät förslutande förpackning eller lägg hela mjölpaketet i en plastpåse och knyt ihop. 

Mannagryn KRAV     
0,5 kg 33: – 1 kg 59: –

Mannagrynen tas av under ett av de första stegen i vetemjölsmalningen. Precis som vårat vetemjöl så har våra mannagryn en lite grövre struktur och därmed mer smak än industriellt framställda produkter. Passar fint till välling, mannagrynsgröt, klappgröt, mannapudding, marockanskt harchabröd, Ålandspannkaka eller grekisk mannagrynskaka.

Rågsikt KRAV
1 kg 42: – 2 kg 75: –

Rågsikt från råg och vete, blandningen innehåller ungefär 50% finmalet rågmjöl och 50% fint siktat vetemjöl. Rågsikt är ett fullkornsmjöl av råg och finmalet siktat vete som lämpar sig för brödbak så som grovt matbröd och surdeg. Kombinera gärna med Finmalet rågmjöl eller Grovmalet rågmjöl för ett mörkare och grövre bröd.

Vetekli KRAV
0,5 kg 25: –
1 kg 45: –

Framställt av vete som vi odlar på gården. Vetekli är skalet från vetekärnan och innehåller mycket kostfiber. Används till brödbakning, panering eller strös på filen eller müsli. 

Vetemjöl KRAV
1 kg 42: –
2 kg 75: – 3 kg 108: –

Ett fint siktat vetemjöl malet på vete som vi själva odlat på gården. Mjölet är inte lika vitt som det du hittar i handeln då det, som alla våra produkter, är helt utan tillsatser eller blekmedel och det blir även lite mörkare i färgen eftersom även eftermjölet mals ned.

Ärtmjöl KRAV
Eldrimner certifierat mathantverk
1 kg 65: –

Gjort på gula ärtor som är odlade och malda på gården.
Användningen av ärtmjöl vid bakning har gamla anor och kallades fattigmannsbröd. Ärtmjölet har förr i tiden använts för att dryga ut mjölet vid bakning av bröd i många delar av landet, inte minst under år av missväxt. Mjölet är proteinrikt och därför uppskattat i vegetarisk och vegansk kost. 
Ärtmjölet kan ersätta 1 del av 10 utav vetemjölet vid bull- och brödbak, mer vid t.ex. tunnbröd, gröt eller pannkakor. Det går även bra att göra redning till sås med ärtmjöl.