Mjölboden

I mjölboden kan du köpa olika sorters mjöl från grödor som vi själva
odlat och malt på gården i vår hammarkvarn. Vi använder inga tillsatser och allt är såklart KRAV-odlat!
Mjölboden är alltid öppen så du är välkommen in även om vi inte är där. Betalning sker kontant i kakburken eller via Swish.

MJÖLBODEN

SORT                      VIKT     PRIS

Fin råg                    2 kg      30:-

Graham                  2 kg      30:-

Grov råg                 2 kg      30:-

Grov vete               2 kg      30:-

Havregryn             1 kg      30:-

Hel råg                    2 kg      30:-

Hel vete                  2 kg      30:-

Rågkli                   0,5 kg      15:-

Rågsikt                   2 kg      35:-

Vetekli                 
0,5 kg      15:-

Vetemjöl
               2 kg      35:-

Ärtmjöl                   1 kg      30:-

Fin råg
Detta är ett osiktat finmalet rågmjöl som vi själva odlat och malt på gården. Det är ett fullkornsmjöl som används till grovt matbröd, surdeg och knäckebröd. Rågmjöl kan med fördel skållas kvällen innan genom att man häller över kokande vatten – då blir brödet saftigare. Råg är även gott att koka gröt på, blanda gärna hälften Fin råg och hälften Grov råg för att få den bästa strukturen på gröten. 

Grahamsmjöl                
Grahamsmjöl är ett osiktat fullkornsvetemjöl med hela vetekorn med i mjölet och därmed det mest fiberrika vetemjölet. Grahamsmjölet är malet på vete som är odlat på gården och lämpar sig till skorpor, grovt bröd, och såklart, till grahamsbröd och grahamskakor.

Grov råg                 

Grovt rågmjöl som vi själva odlat och malt på gården. Används till att baka grovt matbröd och surdeg. Matbröd på rågmjöl brukar bli riktigt saftigt, speciellt om du skållar mjölet kvällen innan genom att hälla kokande vatten över det. Den grova rågen fungerar extra bra som rågsurdegsgrund för att den inte renats lika noga som vanligt konventionellt rågmjöl, vilket i sin tur gör att jäsningsprocessen startar lite bättre.

Grov vete               

Ett grovmalet osiktat vetemjöl som vi själva odlat och malt på gården, innehåller mycket kostfiber. Det grovmalda vetemjölet är ett fullkornsmjöl och innehåller både grodden och delar av skalet från sädeskärnan. Grodd och skal innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Detta är anledningen till att fullkornsmjöl anses mer hälsosamt än ett siktat mjöl.

Havregryn             

Gott till allehanda bakning och som gröt!

Hel råg                    

Hel råg är rikt på fiber och är en källa till magnesium, järn och zink. Det är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar. Kokt hel råg kan ätas till maten istället för ris eller pasta eller användas kokt i brödbakning.      

Hel vete
Vetet är odlat och framställt på gården. De hela vetekornen är rika på magnesium och järn och används till brödbakning eller till maten istället för ris eller pasta.        

Rågkli
Rågkli (rågfibrer) är det yttersta skiktet på rågkornet, när skalet från hela rågkärnor krossas bildas kli som är perfekt för att höja fiberinnehållet i maten, bröa formar, blanda ner i müslin och brödbaket eller strö över salladen och krämen. Framförallt används rågkli i matbröd och kan blandas direkt i degen, eller blötläggas/kokas för att bli mjuka. Den ger bakningen en fyllig smak och grövre konsistens med tuggmotstånd. Tillsätt lite olja så kan rågkli användas för ökad tarmrörelse vid tröghet.
  
Rågsikt                  

Rågsikt från råg och vete, blandningen innehåller ungefär 40% fint siktat rågmjöl och 60% fint siktat vetemjöl. Rågsikt är ett fullkornsmjöl av råg och finmalet vete som lämpar sig för brödbak så som grovt matbröd och surdeg. Kombinera med Fin råg eller Grov råg för ett mörkare och grövre bröd. 

Vetekli                  
Vetekliet är framställt av vete som vi odlar på gården. Vetekli är skalet från vetekärnan och innehåller mycket kostfiber.
Det används till brödbakning, panering eller strös på filen eller müsli.

Vetemjöl
Ett fint vetemjöl malet på vete som vi själva odlat på gården. Vetemjöl är det vanligaste mjölet, utvunnet från den innersta kärnan av vetekornet. Mjölet kan användas till all slags bakning och även till redning av såser och stuvningar.

Ärtmjöl
Ärtmjölet är gjort på ärtor som är odlade och malda på gården.
Användningen av ärtmjöl vid bakning har gamla anor och kallades fattigmannsbröd. Ärtmjölet har förr i tiden använts för att dryga ut mjölet vid bakning av bröd i många delar av landet, inte minst under år av missväxt. Mjölet är proteinrikt och därför uppskattat i vegetarisk och vegansk kost. Ärtmjölet kan ersätta 1 del av 10 utav vetemjölet vid bull- och brödbak, mer vid t.ex gröt eller pannkakor.