Mjölboden

I Mjölboden kan du köpa olika sorters mjöl från grödor som vi själva odlat och malt på gården i vår kvarn.
Vi använder inga tillsatser och allt är såklart KRAV-odlat!

Mjölboden är alltid öppen så du är välkommen in även om vi inte är där. Betalning sker kontant i kakburken eller via Swish.

 

                           

 

Prislista

Finmalet rågmjöl KRAV
Eldrimner certifierat mathantverk
1 kg 29: –         2 kg 52: –

Ett osiktat finmalet rågmjöl som vi själva odlat och malt på gården. Det är ett fullkornsmjöl som används till grovt matbröd, surdeg och knäckebröd. Rågmjöl kan med fördel skållas kvällen innan genom att man häller över kokande vatten – då blir brödet saftigare. Råg är även gott att koka gröt på, blanda gärna hälften Finmalet rågmjöl och hälften Grovmalet rågmjöl för att få den bästa strukturen på gröten. 

Grahamsmjöl KRAV
Eldrimner certifierat mathantverk
1 kg 29: –
        2 kg 52: –

Grahamsmjöl är en fullkornsprodukt, ett finmalet osiktat vetemjöl. Grahamsmjölet är malet på vete som är odlat på gården och lämpar sig för till grovt bröd, och såklart till grahamsbröd. 

Grovmalet vetemjöl KRAV
Eldrimner certifierat mathantverk
1 kg 29: –        2 kg 52: –

Ett osiktat vetemjöl som vi själva odlat och malt på gården. Innehåller mycket kostfiber, det grovmalda vetemjölet är ett fullkornsmjöl och innehåller både grodden och skalet från sädeskärnan. Grodd och skal innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler och är god mat för tjocktarmen. Detta är anledningen till att fullkornsmjöl anses mer hälsosamt än ett siktat mjöl.

Grovmalet rågmjöl
Eldrimner certifierat mathantverk
1 kg 29: –        2 kg 52: –

Grovt rågmjöl, fullkorn, som vi själva odlat och malt på gården. Används till grovt matbröd och surdeg. Den grova rågen fungerar extra bra som råg-surdegsgrund för att den inte renats lika noga som vanligt konventionellt rågmjöl, vilket i sin tur gör att jäsningsprocessen startar lite bättre.

Havregryn KRAV   1 kg 49: –

KRAV-havregryn, fullkorn! Gott till allehanda bakning och som gröt. 

Hel råg KRAV 1 kg 25: –

Byt ut ris eller pasta mot fullkornsråg som gör tarmarna glada! Blötlägg i minst 4 timmar, ta bort sådant som flyter upp till ytan, skölj sedan tills vattnet är klart. Koka ca 1 h.  

Hel vete (matvete) KRAV  1 kg 25: –

Byt ut ris eller pasta mot fullkornsvete som gör tarmarna glada! Blötlägg i minst 4 timmar, ta bort sådant som flyter upp till ytan, skölj sedan tills vattnet är klart. Koka ca 1 h.  

Rågsikt KRAV     
1 kg 36: –         2 kg 65: –

Rågsikt från råg och vete, blandningen innehåller ungefär 50% finmalet rågmjöl och 50% fint siktat vetemjöl. Rågsikt är ett fullkornsmjöl av råg och finmalet siktat vete som lämpar sig för brödbak så som grovt matbröd och surdeg. Kombinera gärna med Finmalet rågmjöl eller Grovmalet rågmjöl för ett mörkare och grövre bröd.

Vetekli KRAV
0,5 kg 25: –
        1 kg 45: –

Framställt av vete som vi odlar på gården. Vetekli är skalet från vetekärnan och innehåller mycket kostfiber. Används till brödbakning, panering eller strös på filen eller müsli. 

Vetemjöl KRAV
1 kg 36: –
       2 kg 65: –         3 kg 90: –

Ett fint siktat vetemjöl malet på vete som vi själva odlat på gården.
Vårvete, falltal 232.

Ärtmjöl        KRAV  1 kg 49: –
Eldrimner certifierat mathantverk   

Gjort på gula ärtor som är odlade och malda på gården.
Användningen av ärtmjöl vid bakning har gamla anor och kallades fattigmannsbröd. Ärtmjölet har förr i tiden använts för att dryga ut mjölet vid bakning av bröd i många delar av landet, inte minst under år av missväxt. Mjölet är proteinrikt och därför uppskattat i vegetarisk och vegansk kost. 
Ärtmjölet kan ersätta 1 del av 10 utav vetemjölet vid bull- och brödbak, mer vid t.ex. tunnbröd, gröt eller pannkakor. Det går även bra att göra redning till sås med ärtmjöl.