KRAV-märkt spannmål som vi odlat, tröskat, torkat, rensat, malt och packat med kärlek på gården.
Bra mjöl utan tillsatser helt enkelt!
FINMALET RÅGMJÖL (fullkorn)
Eldrimner certifierat mathantverk
Osiktat finmalet rågmjöl som vi själva odlat och malt på gården. Det är ett fullkornsmjöl som används till grovt matbröd, surdeg och knäckebröd. Råg är även gott att koka gröt på, blanda gärna hälften Finmalen råg och hälften Grovmalen råg för att få den bästa strukturen på gröten.
GRAHAMSMJÖL (fullkorn)
Eldrimner certifierat mathantverk
Grahamsmjöl är en fullkornsprodukt och blir efter malning ett fint osiktat vetemjöl. Grahamsmjölet är malet på vete som är odlat på gården och lämpar sig när du vill ha en grövre struktur än vetemjöl på t.ex. pannkakor eller bröd, och såklart till grahamsbröd och gröt.
GROVMALET RÅGMJÖL (fullkorn)
Eldrimner certifierat mathantverk
Grovt rågmjöl som vi själva odlat och malt på gården. Används till grovt matbröd och surdeg. Rågmjöl kan med fördel skållas kvällen innan genom att man häller över kokande vatten – då blir brödet saftigare.
Det grovmalda rågmjölet fungerar extra bra som rågsurdegsgrund för att det inte renats lika noga som vanligt konventionellt rågmjöl, vilket i sin tur gör att jäsningsprocessen startar lite lättare.
GROVMALET VETEMJÖL (fullkorn) Eldrimner certifierat mathantverk
Ett grovmalet osiktat vetemjöl som vi själva odlat och malt på gården, innehåller mycket kostfiber. Det grovmalda vetemjölet är ett fullkornsmjöl och innehåller både grodden och delar av skalet från sädeskärnan. Det grovmalda vetemjölet fungerar extra bra som vetesurdegsgrund för att det inte renats lika noga som vanligt konventionellt vetemjöl, vilket i sin tur gör att jäsningsprocessen startar lite lättare. Grodd och skal innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Detta är anledningen till att fullkornsmjöl anses mer hälsosamt än ett siktat mjöl.
GULA ÄRTOR
Torkade gula ärtor passar perfekt till ärtsoppa eller ärtbiffar men behöver lite planering.
Grunden för tillagning:
*Skölj ärterna
*Blötlägg i kallt vatten i ca 10 timmar och häll av vattnet
*Koka i lättsaltat vatten på svag värme under lock i 1 timme
Följ sedan recept för ärtsoppa eller biffar.
HAVREGRYN (fullkorn)
Gott till allehanda bakning och som gröt! Den milda fina havresmaken passar ihop med det mesta.
Havregrynen är en fullkornsprodukt. De innehåller betaglukaner, en speciell sorts kostfiber, som i en rad undersökningar visat sig främja låga kolesterolnivåer i blodet och som tillsammans med de övriga kostfibrerna bidrar till att hålla magen igång.
Havre innehåller också många nyttiga vitaminer, mineraler samt bra protein och nyttigt omättat fett. Havregrynsgröt är en god och mättande frukost som bara tar några minuter att tillaga. Servera tillsammans med mjölk och sylt, färsk frukt eller bär.
HEL VETE (fullkorn)
Odlat på gården. Hel vetet är rikt på magnesium och järn och används till brödbakning eller till maten istället för ris eller pasta.
Om du vill baka med helt vete så koka enligt grundreceptet men uteslut saltet. Du kan sedan byta ut ca 10 procent av mjölet mot kokt vete. Det gör brödet extra gott och nyttigt.
Grundrecept kokt vete 2 portioner: Skölj 1 dl vete och blötlägg i 2,5 dl vatten i ca 4 timmar. Koka sedan upp allt och låt småkoka ca 1 timme på svag värme under lock. Salta mot slutet av koktiden.
HEL RÅG (fullkorn)
Odlat på gården. Hel råg är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar.
Rikt på fiber och en källa till magnesium, järn och zink. Kokt hel råg kan ätas som ris. Gott att krydda med kummin, rosmarin och lagerblad.
Grundrecept kokt råg 2 portioner: Skölj 1 dl råg och blötlägg i 2,5 dl vatten i ca 4 timmar. Koka upp allt och låt koka 1 timme på svag värme under lock. Salta mot slutet av koktiden.
LARSBORÖKT VETEMJÖL
Eldrimner certifierat mathantverk
Ta bakningen, pizzan, paneringen eller såsen till nya höjder med vårat rökta vetemjöl!
Mjölet är kallrökt för att inte förlora bakegenskaper och kan användas som en smaksättare till matbröd, pizza eller bullar. Bara fantasin sätter gränser. Vi rekommenderar att byta ut en tiondel av mjölet mot det rökta för att få smaken av vedugnsbakad slutprodukt. Vi har odlat vetet och rökt mjölet på gården.
MANNAGRYN
Mannagrynen tas av under ett av de första stegen i vetemjölsmalningen. Precis som vårat vetemjöl så har våra mannagryn en lite grövre struktur och därmed mer smak än industriellt framställda produkter. Passar fint till välling, mannagrynsgröt, klappgröt, mannapudding, marockanskt harchabröd, Ålandspannkaka eller grekisk mannagrynskaka.
RÅGSIKT
Innehåller råg och vete, blandningen innehåller 50 % finmalet rågmjöl och 50 % fint siktat vetemjöl. Rågsikt är ett fullkornsmjöl av råg och finmalet vete som lämpar sig för brödbak så som grovt matbröd och surdeg. Kombinera med Finmalet rågmjöl eller Grovmalet rågmjöl för ett mörkare och grövre bröd.
VETEKLI
Framställt av vete som vi odlar på gården. Vetekli är skalet från vetekärnan och innehåller mycket kostfiber. Används till brödbakning, panering eller strös på filen eller müsli.
VETEMJÖL
Ett fint siktat vetemjöl malet på vete som vi själva odlat på gården. Vetemjöl är det vanligaste mjölet, utvunnet från den innersta kärnan av vetekornet.
Vårat vetemjöl är lite mörkare än det du hittar i affären då även eftermjölet mals ned vilket gör det lite nyttigare. Mjölet används till all slags bakning samt panering, stuvning, redning m.m.
ÄRTMJÖL
Eldrimner certifierat mathantverk
Gjort på gula ärtor som är odlade och malda på gården. Användningen av ärtmjöl vid bakning har gamla anor och kallades fattigmannsbröd. Ärtmjölet har förr i tiden använts för att dryga ut mjölet vid bakning av bröd i många delar av landet, inte minst under år av missväxt.
Mjölet är proteinrikt och därför numera uppskattat i vegetarisk och vegansk kost. Ärtmjölet kan ersätta 1/10 utav vetemjöl vid bull- och brödbak och ännu mer till pannkakor, tunnbröd, pajbotten, pizza eller gröt.
Det kan med fördel användas till panering, frityr och till att reda sås.
Länk till Mjölboden finns här
Vi har samlat några recept här
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.