Mjölfakta

KRAV-märkt spannmål som vi odlat, tröskat, rensat, malt och packat med kärlek på gården. Bra mjöl utan tillsatser helt enkelt!

FINMALET RÅGMJÖL
Osiktat finmalet rågmjöl som vi själva odlat och malt på gården. Det är ett fullkornsmjöl som används till grovt matbröd, surdeg och knäckebröd. Rågmjöl kan med fördel skållas kvällen innan genom att man häller över kokande vatten – då blir brödet saftigare. Råg är även gott att koka gröt på, blanda gärna hälften Finmalen råg och hälften Grovmalen råg för att få den bästa strukturen på gröten.

GRAHAMSMJÖL
Grahamsmjöl är en fullkornsprodukt och blir ett fint osiktat vetemjöl. Grahamsmjölet är malet på vete som är odlat på gården och lämpar sig för till grovt bröd, och såklart till grahamsbröd.

GROVMALET RÅGMJÖL
Grovt rågmjöl som vi själva odlat och malt på gården. Används till grovt matbröd och surdeg. Den grova rågen
fungerar extra bra som rågsurdegsgrund för att den inte renats lika noga som vanligt konventionellt rågmjöl, vilket i sin tur gör att jäsningsprocessen startar lite bättre.

GROVMALET VETEMJÖL
Ett grovmalet osiktat vetemjöl som vi själva odlat och malt på gården, innehåller mycket kostfiber. Det grovmalda vetemjölet är ett fullkornsmjöl och innehåller både grodden och delar av skalet från sädeskärnan. Grodd och skal innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Detta är anledningen till att fullkornsmjöl anses mer hälsosamt än ett siktat mjöl.

HAVREGRYN
KRAV-havregryn, gott till allehanda bakning och som gröt!

HEL VETE
Odlat på gården. Hel vetet är rikt på magnesium och järn och används till brödbakning eller till maten istället för ris eller pasta.

HEL RÅG
Odlat på gården. Hel råg är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar. Rikt på fiber och en källa till magnesium, järn och zink. Kokt hel råg kan ätas som ris. Gott att krydda med kummin, rosmarin och lagerblad.

RÅGSIKT
Innehåller råg och vete, blandningen innehåller ungefär 50 % fint siktat rågmjöl och 50 % fint siktat vetemjöl. Rågsikt är ett fullkornsmjöl av råg och finmalet vete som lämpar sig för brödbak så som grovt matbröd och surdeg. Kombinera med Finmalen råg eller Grovmalen råg för ett mörkare och grövre bröd.

VETEKLI
Framställt av vete som vi odlar på gården. Vetekli är skalet från vetekärnan och innehåller mycket kostfiber. Används till brödbakning, panering eller strös på filen eller müsli.

VETEMJÖL
Ett fint siktat vetemjöl malet på vete som vi själva odlat på gården. Vetemjöl är det vanligaste mjölet, utvunnet från den innersta kärnan av vetekornet. Mjölet används till all slags bakning samt panering, stuvningar och redning.   

ÄRTMJÖL
Gjort på ärtor som är odlade och malda på gården.
Användningen av ärtmjöl vid bakning har gamla anor och kallades fattigmannsbröd. Ärtmjölet har förr i tiden använts för att dryga ut mjölet vid bakning av bröd i många delar av landet, inte minst under år av missväxt. Mjölet är proteinrikt och därför numera uppskattat i vegetarisk och vegansk kost. Ärtmjölet kam ersätta 1/10 utav vetemjöl vid bull- och brödbak och ännu mer till pannkakor, tunnbröd eller gröt.