Mjölfakta

KRAV-märkt spannmål som vi odlat, tröskat, rensat, malt och packat med kärlek på gården. Bra mjöl utan tillsatser helt enkelt!

Nedan finner ni utbudet av våra mjölsorter.

Vi kan inte garantera tillgången på de olika sorterna då vi har en småskalig produktion och endast maler mjöl av vår egen säd. Det gör att ibland tar råvaran slut, då måste vi vänta in nästa odlingssäsong innan vi kan mala igen.

FINMALET RÅGMJÖL (fullkorn)

Osiktat finmalet rågmjöl som vi själva odlat och malt på gården. Det är ett fullkornsmjöl som används till grovt matbröd, surdeg och knäckebröd. Rågmjöl kan med fördel skållas kvällen innan genom att man häller över kokande vatten – då blir brödet saftigare. Råg är även gott att koka gröt på, blanda gärna hälften Finmalen råg och hälften Grovmalen råg för att få den bästa strukturen på gröten.

GRAHAMSMJÖL (fullkorn)

Grahamsmjöl är en fullkornsprodukt och blir ett fint osiktat vetemjöl. Grahamsmjölet är malet på vete som är odlat på gården och lämpar sig för till grovt bröd, och såklart till grahamsbröd.

GROVMALET RÅGMJÖL (fullkorn)

Grovt rågmjöl som vi själva odlat och malt på gården. Används till grovt matbröd och surdeg. Den grova rågen fungerar extra bra som rågsurdegsgrund för att den inte renats lika noga som vanligt konventionellt rågmjöl, vilket i sin tur gör att jäsningsprocessen startar lite lättare.

GROVMALET VETEMJÖL (fullkorn)

Ett grovmalet osiktat vetemjöl som vi själva odlat och malt på gården, innehåller mycket kostfiber. Det grovmalda vetemjölet är ett fullkornsmjöl och innehåller både grodden och delar av skalet från sädeskärnan. Grodd och skal innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Detta är anledningen till att fullkornsmjöl anses mer hälsosamt än ett siktat mjöl.

HAVREGRYN (fullkorn)

Gott till allehanda bakning och som gröt! Havregryn är till 100 procent en fullkornsprodukt. Den innehåller betaglukaner, en speciell sorts kostfiber, som i en rad undersökningar visat sig främja låga kolesterolnivåer i blodet och som tillsammans med de övriga kostfibrerna bidrar till att hålla magen igång. Havre innehåller också många nyttiga vitaminer, mineraler samt bra protein och nyttigt omättat fett.
Havregrynsgröt är en god och mättande frukost som bara tar några minuter att tillaga. Servera tillsammans med mjölk och sylt, färsk frukt eller bär. Den milda fina havresmaken passar ihop med det mesta.

HEL VETE (fullkorn)

Odlat på gården. Hel vetet är rikt på magnesium och järn och används till brödbakning eller till maten istället för ris eller pasta.
Grundrecept kokt vete 2 portioner: Skölj 1 dl vete och blötlägg i 2,5 dl vatten. Koka sedan upp allt och låt småkoka ca 1 timme på svag värme under lock. Salta mot slutet av koktiden.
Om du vill baka med helt vete så koka enligt grundreceptet men uteslut saltet. Du kan sedan byta ut ca 10 procent av mjölet mot kokt vete. Det gör brödet extra gott och nyttigt.

HEL RÅG (fullkorn)

Odlat på gården. Hel råg är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar. Rikt på fiber och en källa till magnesium, järn och zink. Kokt hel råg kan ätas som ris. Gott att krydda med kummin, rosmarin och lagerblad.
Grundrecept kokt råg 2 portioner: Skölj 1 dl råg och blötlägg i 2 dl vatten i ca 8 timmar. Koka upp allt och låt koka 1 – 1,5 timme på svag värme under lock.
Salta mot slutet av koktiden.

RÅGSIKT

Innehåller råg och vete, blandningen innehåller ungefär 50 % fint siktat rågmjöl och 50 % fint siktat vetemjöl. Rågsikt är ett fullkornsmjöl av råg och finmalet vete som lämpar sig för brödbak så som grovt matbröd och surdeg. Kombinera med Finmalen råg eller Grovmalen råg för ett mörkare och grövre bröd.

VETEKLI

Framställt av vete som vi odlar på gården. Vetekli är skalet från vetekärnan och innehåller mycket kostfiber. Används till brödbakning, panering eller strös på filen eller müsli.

VETEMJÖL

Ett fint siktat vetemjöl malet på vete som vi själva odlat på gården. Vetemjöl är det vanligaste mjölet, utvunnet från den innersta kärnan av vetekornet. Mjölet används till all slags bakning samt panering, stuvningar och redning.  

ÄRTMJÖL

Gjort på gula ärtor som är odlade och malda på gården.
Användningen av ärtmjöl vid bakning har gamla anor och kallades fattigmannsbröd. Ärtmjölet har förr i tiden använts för att dryga ut mjölet vid bakning av bröd i många delar av landet, inte minst under år av missväxt. Mjölet är proteinrikt och därför numera uppskattat i vegetarisk och vegansk kost. Ärtmjölet kan ersätta 1/10 utav vetemjöl vid bull- och brödbak och ännu mer till pannkakor, tunnbröd eller gröt.
Det kan med fördel användas till panering, frityr och till att reda sås.

Vi har samlat några recept här